2015. máj 11.

Betelt a pohár - fekete szalagos mozgalom az egészségügyben - felhívás szolidaritásra

írta: Epaciens
Betelt a pohár - fekete szalagos mozgalom az egészségügyben - felhívás szolidaritásra

Az E-páciens már hírt adott arról, hogy a betegbiztonság a kórházakban egyre romlik. Ide tartoznak azok a nem várt események, amelyek betegségen kívül, kockázatként léphetnek fel: a különböző orvosi műhibák, a gyógyszerelési tévedések, a dokumentum kezelés, a diagnosztikus hibák, a balesetek, a rossz higiénia stb. 

 

A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinikája szervezésében március 19-én kezdődött három napos konferencia.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye idézi Baranyai Zsoltot, az MTB elnökét, klinikai főorvost, aki szerint a betegbiztonság alapvető szemléleti változást igényel. Lényeges annak a ténynek az elfogadása, hogy az egészségügyi ellátások során óhatatlanul hibák alakulhatnak ki. Hozzátette: világméretű problémáról van szó. Úgy vélte, az alapvető probléma, hogy Magyarországon - mint csaknem mindenütt a világon - a jelenlegi gyakorlat nem ösztönzi az egészségügyi személyzetet a hibák feltárására, hanem arról győzi meg őket, hogy tartsák a hibákat titokban.

Az E-páciens nagyon jellemzőnek tartja, hogy egy 5 soros közleményben kétszer szerepel, hogy világméretű problémáról van szó. Az agymosás továbbra is a magyar egészségügyi vezetés egyik fő eszköze. Csakhogy mindenkinek az agyát nem sikerül kimosni. A világon csaknem mindenütt biztosan nem az a tendencia, hogy a hibákat nem tárják fel, ahogy ezt Baranyai Zsolt állítja. Vannak valódi demokráciák, ahol valóban érték az emberi élet, nem úgy, mint Magyarországon. Vannak országok, ahol a hibákat nem a szőnyeg alá söprik, hanem mindent megtesznek azért, hogy kiküszöböljék őket. És valóban, a balesetek még úgy is előfordulnak. Ezt tényleg el kell fogadni, de a mai magyarországi helyzetet egyáltalán nem kell elfogadni. Magyarországon a betegek kockázataként állítják be ezeket. Jó lenne, ha végre nem a szajkózás, a másra mutogatás lenne a fő eszköz a Magyar Betegbiztonsági Társaság, valamint az egészségügy vezetői számára, ha betegbiztonságról vagy bármi másról van szó.

Az Egészségügyi Minisztérium 2007-ben Betegbiztonság az egészségügyben címmel kiadott egy tájékoztató kiadványt.

"A magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés joga egyik alapjog az Európai Unió és intézetei, illetve Európa polgárai szerint. Ennek megfelelően a betegek – mint az egészségügyi szolgáltatások igénybe vevői – jogosan várják el, hogy a szolgáltatók minden erőfeszítést megtegyenek biztonságukért."

"Egy amerikai tanulmány alapján Magyarországon évente 3400-7580 fő hal meg évente nem kívánt események miatt. (Kulin, 2003) Szintén nemzetközi felmérés eredménye az a tény, hogy minden 100 orvosi beavatkozás közül egy nem várt eseményhez vezet. A valós adatok ismeretlenek, viszont feltehető, hogy hazánkban jelentős a probléma."

"A Luxemburgi deklaráció alapján minden EU tagországnak ki kell alakítania azt a kötelező jelentési rendszert, amellyel a betegek biztonságát veszélyeztető események értékelhetők és a megelőzésükre vonatkozóan intézkedni szükséges. A tagszervezeteknek meg kell szervezniük a saját egészségügyi ellátásukra vonatkozó, a betegeket veszélyeztető események adatgyűjtési rendszerét, illetve az adatelemzéseken alapuló intézkedések megtételét. Ehhez egy olyan on-line rendszer kialakítására van szükség, mely alkalmassá tehető arra, hogy a nem kívánt események regisztrációja alapján gyorsreagáló megoldások felkínálására legyen lehetőség."

Érdekes módon ezekről nem hallunk a Betegbiztonsági Társaság vezetőjétől.

 

Luxemburgi deklaráció

 

Patient Safety – Making it Happen!

Betegbiztonság – Tegyünk róla / érte!

A magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés joga elismert és értékes a kulcsfontosságú emberi jog az Európai Unió és intézetei, illetve Európa polgárai szerint. Ennek megfelelően a betegek - mint az egészségügyi szolgáltatások igénybe vevői- jogosan várják el, hogy minden erőfeszítést megtegyenek biztonságukért.

 Háttér:

Az egészségügyi szektor magas kockázatú terület mivel a nem kívánatos események – melyek inkább a kezelés, mint a megbetegedés következményei- halálhoz vezethetnek, komoly károkat, komplikációt és a beteg szenvedését okozhatják. Habár sok kórház és egészségügyi ellátó tett intézkedéseket a betegbiztonság elérésére, az egészségügyi szektor még mindig lemaradásban van más iparágak és szolgáltatások mögött, melyek bevezették a módszeres (szisztematikus) biztonsági eljárásokat.

Világszerte számos vizsgálat kihangsúlyozta annak szükségességét, hogy a nem kívánatos események száma csökkenjen az egészségügyi szektorban. Jelenlegi adatok azt mutatják, hogy minden megelőzhető nem kívánatos eseménynek több mint fele orvosi hiba következménye.

Éppen ezért olyan eszközöket kell bevezetni, melyek a nem kívánatos események és következményeik csökkentését célozzák meg. Az egészségügyi szektort olyan módon kellene kialakítani, hogy a hibák és a nem kívánatos események megelőzhetőek, kimutathatóak, és megfékezhetőek legyenek annak érdekében, hogy elkerülhessük a komoly hibákat és erősíthessük a biztonsági eljárásokkal való együttműködést.

Ezen a területen számos intézmény által elvégzett munka eredményeként és az összegyűjtött bizonyítékok alapján mostanra világossá vált, hogy első lépésben a betegbiztonság kultúrájának kiépítésére van szükséges az egész egészségügyi rendszerben. A kockázati menedzsmentet, mint rutin eszközt kell bevezetni a teljes egészségügyi szektor működési folyamataiban. A kockázati menedzsment előfeltétele a nyílt és bizakodó munkakörnyezet, olyan légkörben, amely a majdnem hibákból és nem kívánatos eseményekből való tanulásra összpontosít, és nem a „vádaskodásra és megszégyenítésre” és az ezt követő büntetésre helyezi a hangsúlyt.

Az egészségügyi szektor által előidézett betegkárok nehéz terhet rónak a társadalomra. Következésképpen, ha a betegbiztonságba invesztálunk, csökkenhetnek a kiadások, továbbá a betegek számára is nyilvánvaló előnyökkel jár a befektetés.

A betegbiztonságra összpontosítva a nem kívánatos eseményeknek kitett betegek kezelésében megtakarítás és a pénzügyi források következetes, fejlett használata érhető el. További megtakarítással számolhatunk a panaszok és kompenzációs kérvények miatti adminisztrációs költségekben, és ami a legfontosabb, a betegbiztonság hozzájárul az életminőség növekedéséhez. Ennek elérése érdekében a betegbiztonság jelentős mértékű fejlesztése többféleképpen is megvalósítható.

A konferencia - a fentiek fényében- ajánlja, hogy a „Betegbiztonság” fokozottan kiemelt helyet kapjon az EU politika napirendjében."

A Magyar Rezidens Szövetség és Szinapszis Kft. közös kutatásának eredményei itt olvashatóak.

"A szakdolgozók létszáma nem elegendő a biztonságos betegellátáshoz

Csak a megfelelő orvos és nővér/beteg arány esetén láthatók el biztonsággal a betegek. Szakmai szempontból az orvosok nem látják kielégítőnek sem az orvosok sem a többi egészségügyi szakdolgozó létszámát – és ez aggasztja, frusztrálja őket.   A betegek több mint fele biztonságban érezte magát a kórházban, az orvosok azonban aggályosnak látják a betegbiztonságot. Ez adhat magyarázatot arra, hogy, miért nem veszi a prioritási listán a kormány arra a szintre az egészségügyet ahova való. A nővérek és az orvosok túlmunkája, és lelkiismerete miatt garantálható még a gyakorlatban a betegbiztonság."

Bár a társadalomban a nők második helyet töltenek be, vagy éppen ezért, a változásokat úgy tűnik sokszor ők generálják. Most is ez történik. Sándor Mária és munkatársai fekete ruha viselésével tiltakoznak az egészségügyben dolgozók helyzete ellen. Az egészségügyben dolgozók egyre tarthatatlanabb helyzete pedig igen erős hatással van a betegbiztonságra. Ez a kérdés az egész társadalmat érinti. Éppen ezért az E-páciens arra buzdít mindenkit, hogy álljon az ápolónők mellé, álljon a saját érdeke mellé, és kényszerítsük ki együtt az egészségügyi vezetésből, hogy mellébeszélés helyett hajtsa végre az immár elkerülhetetlen változásokat!

 

Itt lehet csatlakozni a 2015. március 12-ei tüntetéshez.

Az E-páciens csatlakozik a tüntetéshez, és szolidaritását fejezi ki Sándor Máriával és a magyar egészségügyi dolgozókkal. Az E-páciens képriportot készít a tüntetésről.

Szólj hozzá

tüntetés friss hírek betegbiztonság Sándor Mária nővérek tiltakozása fekete ruhás demonstráció