2015. ápr 14.

HPV - oltsunk-e be minden fiút, férfit, lányt és aszonyt?

írta: Epaciens
HPV - oltsunk-e be minden fiút, férfit, lányt és aszonyt?

Tegnap volt a Nemzeti Rákellenes nap. A tényszerű híradásokból megtudhatjuk, hogy Magyarországon negyed óránként meghal egy beteg rákban. 

A legfontosabb, hogy mit tehetünk magunkért? Két napja kutatom a HPV vakcina oltsunk vagy ne oltsunk témakört. Még akkor is boldogabb lennék, ha biztos lennék abban, hogy oltani kell, csak nincs rá pénzem. Igazából az a legfájdalmasabb, hogy nem találtam olyan meggyőző információhalmazt, amitől biztos lehetnék a dolgomban. Eddig nem találtam megbízható forrást sem pro, sem kontra.

Amit megtehetünk magunkért az az, hogy ÉVENTE elmegyünk a nőgyógyászati szűrésre. A másik kérdés, hogy mit tehetnek értünk. Elsősorban azt, hogy nem javasolja az ÁNTSZ a nőknek, hogy három évente keressék fel a nőgyógyászati szűrőállomást. Az évenkénti szűrés jelentőségét emeli ki a Daganatok.hu.

"Ha valaki rendszeresen - évente - eljár nőgyógyászati rákszűrésre, annál biztonsággal mondható, hogy időben fel lehet fedezni a méhnyakrákot, vagy az azt megelőző állapotot, és gyógyítható" - mondja Pulay Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának professzora.

"A rendelkezésre álló szűrőmódszer olyan hatékony, hogy Magyarországon egy nőnek sem lenne szabad meghalnia méhnyakrákban" - hívja fel a figyelmet Ottó Szabolcs professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese."

A HVG a Nemzeti rákellenes napon cikkében  preferálta a HPV vakcinát. Dr. Szőnyi György a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke arról beszélt, hogy az egész magyar társadalom ki van téve a veszélynek. 

"„A HPV okozta daganatos megbetegedések hazai statisztikái azért is elszomorítóak, mert a HPV elleni védőoltások csaknem 100 százalékos védelmet biztosítanak a fertőzéssel szemben” – mondta dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke. „Nagyon komoly előrelépés, hogy tavaly ősz óta a 7. osztályos lányok számára ingyenessé vált a védőoltás, azonban jelentős javulást az eredményezhet, ha sikerül leszámolni a tévhitekkel, és valamennyi veszélyeztetett csoport – felnőtt nők, valamint a fiúk és a férfiak egyaránt – felismeri a védőoltás jelentőségét.”

Az Origo cikke szerint a méhnyakrákért szinte 100 %-ban a HPV a felelős, de ennek ellenére továbbra is kevesen kérik az oltást. De azt a kérdést nem teszi fel az Origo, hogy miért kérik kevesen az oltást. Nem kérdezi meg, hogy mennyibe kerül az oltás. 

Nem volt világos számomra az sem, hogy kinek érdemes beadatni az oltást, de egy nap olvasás után kezdem érteni. Az oltást ajánlók szerint mindenkinek érdemes beadatni. Először HPV szűrésre kell menni. Az intima.hu cikke szerint "a teszt segítségével lehetőség nyílik a vírus típusának pontos meghatározására, és a terápia kialakítására". Amennyiben kiderül, hogy van HPV fertőzésünk, és kiderül a tesztből, hogy melyik típusú, akkor nincs más dolgunk, mint meggyógyíttatjuk magunkat és gondolom a partnerünket. Ha meggyógyultunk, akkor beoltathatjuk magunkat. Amint a HPV távozott a szervezetünkből, jöhet az oltás.

Kétféle oltás létezik, amelyek megvédenek a 2-3 leggyakoribb rákot okozó HPV vírus ellen. Az oltás nem ad 100 %-os védettséget, ezért járnunk kell ugyanúgy továbbra is szűrésekre. Járnunk kell azért is, mert van még egy csomó HPV vírus, ami ellen nem véd az oltás, és szintén okozhatnak rákot. Továbbá más is okozhat méhnyakrákot, nem csak a HPV vírus.

Az árra vonatkozóan a www.intima.hu oldalon találtam egyértelmű, de kicsit nehezen értelmezhető felvilágosítást.  A www.intima.hu Dr. Ragó Zsuzsannát, a HPV Centrum szaktanácsadóját kérdezte meg.

"A megkérdezett magánklinikák, rendelők eltérő árakkal és protokollal rendelkeznek, melyet összesítve innen lehet letölteni. (www.intima.hu)

"Mivel elsődleges megelőzést jelentő HPV védőoltást az OEP egyelőre nem támogatja csak a másodlagos rákszűrést, így ez jelentős költséget jelent mindenki számára. A HPV teszt alapára 5500 Ft, az oltóanyag 33 000 Ft-ba került oltásonként, amiből 3 db szükséges a teljes védettséghez. Ezek az árak természetesen intézményenként, rendelőnként változnak. Szintén plusz költséget jelent(het) az oltás beadása, valamint a konzultáció, de több magánintézménynek is rendelkezik akciós csomagajánlattal. Az állami intézményekben az oltás, és a konzultáció OEP finanszírozottak, tehát elvileg ingyenesek."

"Az állami intézményekben az oltás ... OEP-finanszírozott". Ez a mondat eléggé félreérthető. Az oltás szó ige ebben a mondatban, tehát azt jelenti, hogy az oltás beadása OEP-finanszírozott. Kerestem egy példát egy magánintézménynél milyen tételekből áll össze egyetlen oltás beadása. Amennyiben állami intézményben akciósan jutunk hozzá, esetleg megússzuk 100 ezerből a hármat. A szegényeknek esélyük sincsen.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum oldalán néztem utána, mit kell tudnunk, náluk milyenek az árak, három oltásra van szükség: 

HPV oltás (1 adag) 20 000 Ft
Oltási díj 2 000 Ft
Orvosi vizsgálat 12 000 Ft
Konzultáció 5 000 Ft
Orvosi vizsgálat + citológia (2 hetes) 14 000 Ft
HPV-teszt

7 000 Ft

 

Sajnálatos módon a nagy többség számára nem ingyenes a védőoltás, és a nagy többség számára nem megfizethető. A HPV vakcinára hivatkozó cikkek legnagyobb része nem tér ki az oltóanyag árára, és nem véletlenül. Amennyiben a vakcina tényleg megmentheti nők és férfiak ezreinek életét, felmerül a kérdés, hogy miért nem jár minden veszélyeztetettnek OEP alapon, akárcsak a mammográfia? 

Nem hagyott nyugodni a dolog, és megnéztem az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat oldalán írtakat. Azt gondolom, hogy az ÁNTSZ hiteles, elfogulatlan forrás kell legyen. Zavarom csak tovább fokozódott.

Az árról nem kaptam egyértelmű felvilágosítást, továbbra is csak félreérthető és körülírásokat olvastam.

Először ezt írja az ÁNTSZ

"Minden fajta méhnyakráktól megvéd a vakcina?
Az önkéntesen és térítésmentesen igényelhető vakcina
elsősorban az ellen a két HPV-típus ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák. Ezeken kívül más magas kockázatú HPV típusokról is ismert a rákkeltő hatásuk, amelyek ellen az oltás nem, vagy csak kevésbé nyújt védelmet. Ezért ajánlott, hogy 25 éves kor felett a védőoltásban részesült nők is rendszeresen vegyenek részt méhnyakszűrő vizsgálaton.

Véleményem szerint ez az állítás félreérthető. Számomra "az önkéntesen és térítésmentesen igényelhető vakcina" általános érvényű, és ebben a szövegkörnyezetből nem derül ki, hogy nem jár ingyen minden rászorulónak. Csak később derül ki, hogy kinek is jár tulajdonképpen:

"Kell-e fizetni a HPV elleni védőoltásért?
A 2014-től bevezetendő, az állam által felajánlott önkéntes HPV elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik.
Hazánkban 2009-től kezdődően helyi kezdeményezésre önkormányzatok által támogatott kampányoltások indultak el, amelynek keretében az önkormányzatok a 13-14 éves lányok és/vagy lányok és fiúk oltásához nyújtottak anyagi segítséget. Közel 300 önkormányzat döntött úgy, hogy 100%-ban vagy részben finanszírozza a településen élők méhnyakrák elleni védelmét. Az önkormányzatok által támogatott iskolai oltási programokon kívül számos szülő döntött úgy, hogy a gyógyszertári forgalomban saját forrásból megvásárolt oltóanyagot beadatja gyermekének."

"Mennyi ideig biztosít védelmet a HPV elleni vakcina?
Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A hosszú távú védettség kialakulását jelenleg is vizsgálják. Emlékeztető oltás szükségességét még nem állapították meg, ám ha ismételt oltásra lenne szükség évek múlva, arról az ÁNTSZ értesíteni fogja az érintetteket."

Az ÁNTSZ szerint a vakcinát megkapók magas szintű védettséget élvezhetnek legalább 8 éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A "várhatóan jóval tovább" nem hangzik túlságosan tudományosan megalapozottnak.

A legmegkérdőjelezhetőbb számomra az ÁNTSZ írásából, az, hogy három évenkénti szűrést javasol:

"Kiknek javasolt a szűrés?
A 26-65 éves korú nők számára javasolt, hogy háromévente vegyenek részt szervezett népegészségügyi méhnyakszűrésen. Ez a vizsgálat a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők számára ingyenes. A vizsgálat a méhnyakról történő sejtkenetvételből, valamint a levett minta laboratóriumi vizsgálatából áll, és fájdalommentes. A vizsgálat célja a vírus okozta sejtelváltozások, illetve a rákmegelőző állapot minél korábban történő felismerése.
A méhnyak sejtjeiben végbemenő rákképződés általában igen hosszú folyamat, így a rendszeres szűrés bizonyítottan eredményes módja a megelőzésnek."

Szomorú, hogy az ÁNTSZ társadalombiztosítási jogviszonyról beszél, holott 2012-ben megszűnt a 120 éves társadalombiztosítás Magyarországon.

Nem tudom, nem tudom, nem tudom.

 

Szólj hozzá

méhnyakrák oltás ÁNTSZ HPV rűkszűrés HPV vakcina