2015. ápr 10.

Indítsunk-e orvosi műhibapert, és ha igen, miért ne? Kis bédekker orvosi műhiba perek hangulatához és esélyeihez :)

írta: Epaciens
Indítsunk-e  orvosi műhibapert, és ha igen, miért ne? Kis bédekker orvosi műhiba perek hangulatához és esélyeihez :)

A magyar jogrendszerben éppoly szarvas hibák vannak, mint az orvos-beteg kapcsolatban. Az ügyfél éppoly kiszolgáltatott, mint az egészségügyben. Itt az ügyfél szemszögéből járom körbe az orvosi műhibapert, és próbálom lehetőleg minden aspektusát megvilágítani, hogy aki belevág, tudja, mibe vág bele. Elismerem, hogy nem vagyok szakember, a tapasztalatomat írom le, hogy segíthessek a döntésben, és napfényre kerüljön, mi is zajlik egy orvosi műhiba per hátterében a kárvallott szemszögéből.

A kárvallott esetleg majdnem elvesztette az életét, élete hátralévő részében csökkent a munkaképessége hibás orvosi diagnózis hatására. Súlyosan megromlik az egészsége, sokkal több pénzre lenne szüksége, dolgozni azonban sokkal nehezebben tud. Segít-e ezen az emberen, ha 5 évnyi pereskedés után kap 5 millió forintot, és abból kifizet az ügyvédjének két milliót, tehát marad neki három? Merthogy nyertes per esetén ez a realitás, és milyen nehéz megnyerni egy pert! Csodálkoznak orvosi műhibával foglalkozó jogászok, hogy miért nincsen több műhiba per. Hát ezért, mert bele kellene bújni az e-felperes bőrébe, és megnézni, milyen szélmalomharcba kellene beleugrania szinte semmiért.

Műhibák mindig lesznek. Az orvos ember, az ember pedig tévedhet, hibázhat. Az orvosért az őt alkalmazó intézmény felel. A kórházak felelősségbiztosítókkal állnak biztosítási jogviszonyban, a biztosítók pedig nem szeretnek fizetni. A legtöbb műhibaper azonban nem a hibák miatt történik, hanem amiatt, ahogy az orvosok ezt kommunikálják a beteggel. Legtöbbször a lelkileg összeomlott páciens, akit nem vesznek emberszámba, felhorkan, és azt mondja, hogy akkor bosszút áll. És meg is teszi. Leginkább bosszút áll szegény saját magán, mert a több évnyi pereskedés, és az hogy ezen túl még a bíróságon is semmibe fogják venni, lerombol benne minden hitet az orvosokban, a bírákban, az ügyvédekben, az igazságban, az államban, a demokráciában, az emberekben.

Ha tehát az orvos hibázik, az természetes dolog. Ha tudna, elnézést kérni a hibáért, bocsánatot kérni az okozott fájdalmakért, akkor alig lennének műhiba perek. Ha egy embert egyenrangú félként kezelnek,  akkor megnyugszik, ha lekezelően, akkor felbőszül. Sokszor így történik, sajnos a beteget laikusnak tekintik, magyarul hülyének nézik, és gyakran elszabadul a páciens. :)  A magyarok nagy része birka a vágóhídon, még a betegjogi képviselőt sem hívná fel, ha három napig ültetik egy koszos folyosón. Vannak azonban kivételek, akik szél ellen mennek. Tényleg szél van, esély alig van, a megítélt összegek pedig megalázóan alacsonyak.

Itthon  néhány millió forint kártérítés jár, Amerikában ugyanennyi csak dollárban. Nyilatkozta Rónai Péter az Origónak.

A lényeg, ha meg is nyerik a pert, igen kevés pénzt fognak kapni, ha a pereskedésre fordított idejüket tekintik, az órabér igen alacsony lesz. A pereskedés inkább a kaszinóra, és a játékszenvedélyre hasonlít. Beletolnak valamennyi pénzt, aztán még valamennyit, aztán már annyi van beletolva, hogy nem lehet kiszállni, és a végkimenetel egyáltalán nem biztos. A bíró dönt, a szakértői véleményt ha akarja figyelembe veszi, ha akarja nem. Ha elvesztjük a pert vagy csak részben nyerjük meg, akkor a házunkat is elveszíthetjük. Ezt jó tudni előre. Aki biztosan nyerni fog, akár nyerünk, akár veszítünk, az az ügyvéd. Az ügyvédek munkadíjáról a későbbiekben részletesen fogok beszélni.

Az amerikai igazságszolgáltatásról hallottam egy mondást, hogy nem ér többet egy esőkabátnál, akkor képzeljék el a magyart!

Egy vesztett per költségei 5 millió Ft perértékre számolva: Ügyvéd munkadíja alsó hangon 5-7,5 %, de ez ennél általában jóval magasabb, a per illetékét, ami a perérték 6 %-a, 5 millió forintnál ez 300.000 Ft. Az ellenfél perköltségét is mi fizetjük, ha elveszítjük a pert, szintén minimum 6 %, a szakértői díjak, a pervesztest illetik.

Tehát, ha szimplán veszítünk, akkor kb. 1-1,5 millát dobunk ki az ablakon.

Ha tisztán "nyerünk", akkor 5.000.000 Ft-ot kapunk, ebből elvisz az ügyvéd 20-30 % plusz 27 % Áfát, ha szerencsénk van, levonja a munkadíját a sikerdíjból. Ez persze megállapodás kérdése. Bármennyire nem 6 % az ügyvéd munkadíja, tehát a perköltség, nekünk csak 6 %-ot fog kifizetni az ellenfél, ha nyerünk. Ilyen a magyar igazság. Ebben nem vagyok biztos, de jogi körökben mindig a bírói gyakorlatra hivatkoznak. A lényeg, hogy ügyvéddel ezt is tisztázni szükséges, ő biztosan meg tudja mondani, hogy van ez akkor éppen aktuálisan.

Egy per évekig tart, a hibázó orvossal elképzelt ütközet meg sem történik. Az orvos marad a helyén. Pernyerés vagy peren kívüli megegyezés esetén, az aprópénzen kívül, amit kapunk, az a nyereség, hogy elismerték, hogy igazunk van, elismerték, hogy partnerek vagyunk.

Meggyőződésem, hogy az orvos megfelelő kommunikációja lecsökkentené a műhibaperek számát. Ugyanakkor az orvosi műhiba perek "reménytelensége" is lecsökkenti, hiszen szinte semmi értelme belevágni. Ez azonban igen rossz fényt vet a XXI. századi Magyarországra. Az ideális a kommunikáció javítása és a feudális viszonyok felszámolása lenne mind az egészségügyben, mind a jogrendszerben.

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy az őket ért károkat megtérítteti, tudni kell, hogy az elévülés 5 év. Minden egészségügyi dokumentációt rakjunk sorba, hogy az ügyvéd könnyen át tudja nézni. Az egészségügyi intézményből szerezzük meg a hiányzó dokumentumokat, ami nem mindig egyszerű. Tudni kell, hogy minden minket érintő dokumentumról jogunk van másolatot kapni, legyen az műtéti napló, lázlap, stb. Sajnos a dokumentumok megszerzése nem mindig egyszerű és van, ahol nagyon költséges. Ha gondunk akad a dokumentumok megszerzésével, érdemes megkeresni az illetékes betegjogi képviselőt, és a segítségét kérni. Javaslom, hogy mindent papíralapú, írásos dokumentummal igazoljunk. Úgy tudom, hogy az emailnek nincs bizonyító ereje. Írjunk ajánlott tértivevényes levelet, bárkinek írunk is. Sajnos ez ma már 600 Ft fölött van. Időigényes, de költségkímélő módszer, hogy a levelet személyesen adjuk át, és átvetetjük egy másolaton, és minden általunk írott és kapott levelet, beadványt, kérelmet időrendi sorrenden lefűzünk, beszkennelünk, hogy még egy elektronikus másolat is legyen belőle.

Az első körben peren kívüli egyezségre törekszünk. Ekkor az általunk felkért ügyvéd ír egy levelet a kárt okozó egészségügyi intézménynek, melyben pontosan megírja, hogy mi történt, összegszerűen megírja a kárigényünket. Ez a levél elmaradhatatlan, és innentől kezdve újabb 5 év áll rendelkezésünkre.

A károkozó intézmény válaszol: vagy nem ismeri el a felelősségét, vagy elismeri, és felajánl egy összeget. Az összeg jóval alacsonyabb lesz, mint, amit perben kaphatnánk, és cserébe titoktartási egyezményt kell aláírni. A lényeg, hogy a kárt okozó fél aprópénzért megvásárolja a hallgatásunkat. Ezt nem kártérítésnek, inkább megvesztegetésnek nevezném. Az ügyvéd sikerdíját ki kell fizessük, és a vesztes fél ezt külön nem fizeti ki. Tehát vegyük figyelembe az összeg elfogadásánál, mi marad. Kiadásként le kell vonjuk a felajánlott összegből még az igazságügyi orvosszakértő szakértői díját, mert anélkül ügyvéd nem lép, hogy nincs egy hivatalos szakvélemény, ami minket támogat. Egy szakértői vélemény átlag 50-200.000 Ft, de sajnos láttam 430.000 Ft-os szakértői díjat is. Ráadásul a bíróság által kirendelt szakértő kért ennyit, és a bíróság jóváhagyta csaknem teljes egészében.

Ha elfogadjuk a szinte semmit, sok kellemetlenségtől megkíméljük magunkat és fejet hajtottak némiképp előttünk.

Ha nem fogadjuk el akkor az ügyvéd megírja a keresetlevelet és útjára indul a lelki nyomor. A bíróságok munkáját megismerve a tapasztalat az egészségügyhöz nagyon hasonló: tekintélyelvűség, hibák tömkelege, empátia hiánya, hibás kommunikáció. Mindig kifelé hárítják a hibát, mindig másra mutogatnak, túlterheltségre hivatkoznak. 

 

 Szakértő és ügyvéd keresése

Első - nem könnyű feladat -, hogy találjunk egy orvost, aki azt mondja, hogy igazunk van. Akár találunk, akár nem, találnunk kell egy orvosszakértőt. Kereshetünk először ügyvédet, de akkor is ügyelnünk kell az orvosszakértő kiválasztásakor nagyon sok szempontra. Bármit dolgozik az ügyvéd, azért keményen fizetnünk kell.

Igazságügyi szakértőt felkérhetünk mi, és a kirendelheti a bíróság is. Szakértőt a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara honlapján kereshetünk, vagy orvosszakértői intézetek közül válogathatunk.

A bírói gyakorlatban jobban hisznek a bíróság által kirendelt szakértőnek, mint az általunk megfizetett szakértőnek.

Az általunk megfizetett szakértő lényege, hogy valaki azt mondja igazunk van. Úgyis csak akkor fogja leírni, hogy igazunk van, ha valóban az van. Ekkor az ügyvéd is megnyugszik, hogy nem döglött lóra ül.

Nagyon fontos tudni, hogy az orvosszakértők maguk határozhatják meg a munkadíjukat. Az erre vonatkozó törvény számomra érthetetlen. Van ugyan a törvénynek egy része, amely meghatározza a szakértői díj nagyságát, de ugyanakkor ugyanabban a törvényben az is szerepel, hogy a szakértők maguk határozzák meg. Az MISZ Kamarához bejelentik az óradíjukat. Minden esetben kérjék meg az ügyvédet, hogy kérjen előzetes munkatervet a szakértőtől, és tájékozódjon a szakértő munkadíjáról, és erről tájékoztassa Önöket is! Amennyiben a szakértő brutál díjért dolgozik, úgy kérhetjük más szakértő kijelölését a bíróságtól, sőt erre javaslatot is tehetünk. Szakértői munkadíj akár 8.000 Ft/óra is lehet. A szakértő a munkadíja után 30 %, de legfeljebb 100.000 Ft költségátalányt is elszámol. Fontos kérdés, hogy Áfa köteles-e. Nagyon durva összegekről van itt szó.

Az sem mindegy, hogy kártérítési pert indítanak-e vagy előzetes bizonyítási eljárást. A végén minden szakértőt, ügyvédet és illetéket ki kell fizetni, de előzetes bizonyítási eljárás esetén már az elején a felperes fizeti a szakértőt, míg per indítása esetén nem. Az előzetes bizonyítási eljárást nem javaslom. A peres esetek is lassan bonyolódnak, az előzetes bizonyítási eljárásra csak a bírósági titkárok töredékideje jut.  Pernyertesség esetén jó esetben a vesztes fél fizeti a szakértői díjat.

Orvosszakértői intézeteket is választhatunk. Komplexebb véleményre számíthatunk, lehet kérni a bíróságtól Budapesten vidéki intézetet, kevesebb az elfogultság esélye.

Az orvosszakértői vélemény leginkább olyan, hogy a kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad. Kicsi ez az ország, orvos orvosra nehezen mond rosszat és azt is nagyon finoman teszi. Itt minden az orvostudomány jelenlegi állása szerinti tudományos megállapítás, hát így van ez. A bíró éppoly laikus, mint mi, és az ügyünket csak mi ismerhetjük teljes mélységig. A szakértői vélemény, ha korrekt, elismer minden hibát, mert ugyebár, nagyon átlátszó lenne ezeket letagadni, aztán jön a fekete leves, hogy ezek a hibák nem okozták tulajdonképpen a beteg állapotát, mert az annyi minden mástól is lehetett. Amennyiben a szakértői véleménnyel kapcsolatban kérdéseket teszünk fel, úgy a szakértő válaszáért is fizetünk, ugyanolyan óradíjakkal, mint a szakértői vélemény megírásáért. A szakértői munka igen drága. Sajnos, akinek nincs pénze, nem tud pert indítani, bármilyen igazságtalanság érte is őt. Az orvosi műhibaperek alacsony számának ez is oka lehet.

 

Ügyvéd

Óóóóó. Nehéz kérdés. Orvosi műhibaper előtt olvassák el Kende Péter mindkét műhiba kötetét. Két dolog történhet, vagy elmegy a kedvük, vagy kiássák a csatabárdot, és mégis keresnek egy ügyvédet.

Olyan ügyvéd kell, aki ért az orvosi műhibaperekhez, tehát van benne gyakorlata.

Az ügyvéd munkadíja kb. a perösszeg 5-7,5 %-a, de ez csak mese. Az ügyvédi munkadíjakban hatalmas a szórás. Az ügyvédi munkadíjat nem a magyarországi átlagkeresetekhez szabták. Az ügyvédi munkadíj megállapodás kérdése: az ügyvéd megmondja mennyit kér, és el lehet menni máshová, ha nem tetszik.

Orvosi műhiba pereknél 20-30 % között mozog az ügyvédek sikerdíja. Az ügyvédek leírása szerint ez közös megállapodás kérdése. Az iszapkatasztrófánál felháborodást váltott ki, hogy Magyar György 13 %-os sikerdíjért dolgozik. Egy ügyvéd, akit megkerestem,  27 % plusz Áfa sikerdíjat kért, valamint a munkadíja és költségátalány. Erről mit sem tud a közvélemény. Olvastam az Ügyvédi Kamara honlapján egy cikket egy ügyvédtől,  hogy a sikerdíjat ügyvéd nem kötheti ki, ezt az ügyfélnek kell felajánlania.

Tegyük fel, hogy 5 millió forintot szeretnénk kapni és tegyük fel, hogy meg is kapjuk,  ennek 27 % plusz Áfája az ügyvédet illeti. Egy tapasztalt ügyvéd előre aláírat egy olyan nyilatkozatot a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett, hogy a megnyert összeg az ő folyószámlájára fog megérkezni. Fontos megérteni, hogy ha nyerünk, akkor is csak a cethal csontvázát fogjuk bevonszolni a kikötőbe, ha veszítünk, akkor másfél millát simán elbukhatunk, vagy még annál is többet egy szövevényes, hosszú per folyamán. Az orvosi műhiba perek pedig ilyenek.

Az ügyvéddel való megállapodásnál észnél kell lennünk. Úgy kell megállapodni, hogy az esetleges sikerdíjból (tehát ha megnyeri a pert) az ügyvéd vonja le a per folyamán általunk kifizetett munka- és költségdíjakat.

Az ügyvédet a munkájáért akkor is pénz illeti meg, ha elveszti a pert. Ez egyébként érthető. A per megnyerése ugyanis nem csak rajta múlik. Említettem már, hogy a bíró dönt, és nem köteles a szakmai érveket sem figyelembe venni. Tehát a vesztes perért nem halhat éhen az ügyvéd, hiszen dolgozott sokat jó esetben. Amennyiben nyer, úgy az idő közben általunk kifizetett díjakat vonja le a sikerdíjból. Ez megállapodás kérdése, álljunk a sarkunkra, és a megbízási szerződésbe foglaljuk bele ezt, ha az ügyvéd sikerdíjat kér.

Sikerdíj esetén úgy is meg lehet állapodni, hogy csak siker esetén fizetünk, de ez megint megállapodás kérdése, ekkor az ügyvéd is kockáztat. Nem tudom, mi a gyakorlat, de ezeket a kérdéseket a legelső alkalommal érdemes tisztázni, mert el kell tudjuk dönteni, hogy anyagilag bele merünk-e vágni, illetve érdemes-e belevágni, tekintve az igen alacsony kártérítési összegeket.

Nem tudok ügyvédet ajánlani sajnos. Dr. Ádám György sokat tett a betegek jogaiért, de sajnos már meghalt. Írásait nem találtam a neten, könyvei megvásárolhatóak,  és az általa alapított 384-es Ügyvédi iroda honlapján lehet hasznos információkhoz jutni. Dr. Simon Tamás igen képzett és az írásait ajánlom olvasásra. Az ügyvédi díjszabásról vagy az ügyvédek honlapján lehet előzetesen tájékozódni, de a személyes megbeszélés alkalmával tud az ügyvéd egyéni árajánlatot adni, hiszen minden ügy más.

 

A bíróság

Nagyon fontos az ügyvéddel úgy megállapodni, hogy minden felmerülő (elküldött és kapott) bírósági iratról küldjön másolatot vagy emailben, vagy papír alapon. A legjobb ezeket folyamatosan sorba rendezni. Ha az ügyvéd ezt nem teljesíti, egész egyszerűen az illetékes bírósághoz beadunk egy kérvényt, át is vetetjük annak rendje és módja szerint, hogy az ügyünkben minden határozatot a mi postacímünkre is küldjenek meg. Megteszik.

Nagyon fontos tudnunk, hogy jogunk van betekinteni az iratunkba bármikor. Az iratokat lefotózhatjuk. Ha másolatot kérünk, 100 Ft/oldal, ha hiteles másolatot kérünk, akkor 500 Ft egy oldal.  A hiteles másolatot olyan iratokról érdemes kérni, amik nem kerülnek számunkra megküldésre, a bíróság belső levelezését.

Amennyiben a bíróság nem jogszerűen jár el, vagy húzza az időt, úgy jogunk van benyújtani Kifogásokat.

Vannak határozatok, amik ellen fellebbezhetünk, a másodfokú bíróság fogja elbírálni, hogy az elsőfokú törvényesen járt-e el. Fontos tudni, hogy a bíróságon is emberek dolgoznak, tehát hibázhatnak. Mindent olvassunk el, értelmezzünk, nézzünk utána! 

A bíróság ügyfélfogadási rendje egyáltalán nem ügyfélbarát. 8.30-tól 11.30-ig van, kivéve szerdán, amikor délután is vagy ügyfélfogadás.

Az ügyvédek túlhajszoltak, a bíróság szintén az. A bíróságnál nyáron ítélkezési szünet van. Egy per éveket vesz igénybe, és több kárt okoz, mint hasznot.

Lehetőség van a per elkerülésére, az ún. mediációra. Ilyenkor a per elkerülése érdekében egy harmadik felet kérnek fel, aki közvetít a felek között, hogy azok megegyezésre juthassanak, de nem dönt. Azt gondolom, hogy a mediátori tevékenységnek is vannak költségei, melyek nem ismeretesek számomra.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy legyen jártas a saját betegségében, menedzselje a saját egészségét, ha csak a gyanúja felmerül, hogy nem bízik egy orvos diagnózisában, kezelési javaslatában, keressen egy másikat! Kérjen figyelmet magának, ne hagyja magát lerázni! Vegyen igénybe minden ingyenes szűrővizsgálatot, ha egy kicsit is rezeg a léc, kérjen második vizsgálatot! Csak akkor nyugodjon meg, ha két negatív eredménye van! Ha nem jut révbe egyedül, hívja a betegjogi képviselőt sürgős esetben, vagy levélben kérjen tőle segítséget. A lényeg, hogy tanuljon meg hatékonyan segítséget kérni, választ kapni a feltett kérdéseire, és akkor jó esélye van, hogy kezébe veszi a döntést és az irányítást a saját élete felett, és nem kíván orvosi műhiba pert indítani.

 

 

Szólj hozzá

betegjogok sikerdíj orvosi műhiba perköltség