2015. ápr 06.

Betegdokumentáció - ambuláns lap - zárójelentés

írta: Epaciens
Betegdokumentáció - ambuláns lap - zárójelentés

A betegdokumentáció nagyon fontos dolog. Ideális esetben születésünktől halálunkig minden adatra szükségünk lenne. A legjobb, ha digitalizált és papíralapú változatban is rendelkezésünkre áll.

A fiam 30 éves. Komoly problémát okozott, hogy igazolnia kellett volna, hogy megkapott-e egy hepatitis elleni védőoltást. Kérte tőlem 30 évesen az oltási könyvét, és nem tudom, hol van az oltási könyv. Sőt, nem tudom, mi a megoldás.

Valaki mondta nekem, hogy az Ügyfélkapun belül lehetőség van, hogy mindenki megnézze minden rögzített egészségügyi dokumentumát. Ennek utána kell járnom, nem vagyok benne naprakész.

Amikor orvoshoz megyek, az ambuláns lapra írják fel, milyen panaszom volt, milyen vizsgálatot végeztek, milyen további vizsgálatokat tartottak szükségesnek, milyen kezelést alkalmaztak, milyen kezelést javasoltak, milyen tanácsot adtak, milyen gyógyszert alkalmaztak, milyen gyógyszert írtak fel. Erre szükségem van ahhoz, hogy otthon is emlékezzek rá, hogy mit mondott az orvos. Szükségem van rá akkor is, amikor allergiás rohamot kapok, és mentőt kell hívnom, hogy meg tudjam mondani, milyen gyógyszert kaptam. Amennyiben egy másik szakorvos is kezel, szükségem van arra, hogy megmondjam, milyen orvosságot szedek, hiszen, amikor dönt egy újabb szedendő gyógyszer tekintetében, tudnia kell, mit szedek. Tehát az ambuláns lap elengedhetetlen a beteg számára. Nem csupán a személyes informálása szempontjából, hanem a biztonságos kezelése szempontjából.

Körülbelül egy éve azt a felvilágosítást kaptam egy orvosi rendelésen, hogy egy új rendelet értelmében csak akkor adnak ambuláns lapot, ha a beteg kéri. Nem ismerem az ide vonatkozó rendeletet sajnos, megígérem, hogy utána nézek. Az biztos, hogy különböző, egymástól független orvosi rendelésen is előfordult, hogy nem akartak adni ambuláns lapot. Volt olyan is, hogy megkérdezték, hogy miért kell nekem. Volt olyan is, hogy papírhiányra hivatkoztak. Mondtam, hogy legközelebb hozok papírt, de kérem az ambuláns lapot.

Nagyon fontos, hogy ambuláns lap nélkül ne távozzunk egyetlen rendelőből sem! Az ambuláns lapokat időrendi sorrendben egyenként átlátszó, fűzős dossziéban tárolom. Beszkennelem őket oldalanként, és úgy mentem el a számítógépen, hogy a fájlnévben látható legyen első helyen a dátum, aztán az orvosi rendelés fajtája és az oldalszám. Egy 2015-ös márciusi nőgyógyászati vizsgálat ambuláns lap második oldalának fájlneve, amennyiben két oldalas, így néz ki: 20150305_nogyogy_2.

A betegdokumentáció beszerzése tehát alapvető érdekünk, ezért nekünk kell elsősorban erre odafigyelni, elkérni, és megőrizni. Utólagos beszerzése bonyolult és költséges. A kórházakban különböző gyakorlatok vannak. Van, ahol elkérhető a betegdokumentáció, de minimum 3.600 Ft, akkor is ha három oldalas összesen a dokumentáció, és ha a 36 oldalt meghaladja, akkor plusz pénzt kérnek érte. A fizetés ellenére is 30 nap az ügyintézési határidő. Amennyiben 3 napon belül kéri a beteg, úgy 7.000 Ft-ot kérnek. Az Országos Onkológiai Intézetben nem kérnek pénzt, de minden osztályról egyenként kell elkérni a dokumentációt, ami igen időigényes vállalkozás. A törvény szerint a beteg költségére joga van másolat készítéséhez.A költségek azonban nincsenek szabályozva jogszabályban. Ez tulajdonképpen joggal való visszaélés és burkoltan akadályozza a betegek iratokhoz való jutásának jogait.

A betegdokumentációban egy kórház esetében benne kell lennie a lázlapnak, a műtéti naplónak, minden írásos dokumentumnak, ami a beteggel kapcsolatos. Ajánlom a Szószólóból dr. Martin Zoltán tanulmányát.

 

Szólj hozzá

betegjogok zárójelentés betegbiztonság Szószóló betegedukáció ambuláns lap betegdokumentáció dr. Martin Zoltán